Saturday, November 27, 2010

Mai BeLajaQ LogHat UtaRa!!

Salam,,
Dari tadi saye takde nak buat pe...asyik kehulur-kehilir sekodeng blog owang len jer..
pastu tetibe jumpe satu menatang nie...kawan saye,HASNITA HASAN BUDIN (click kat nama die kalo nak usha die hehehe) mesti suke menatang nie...so, entry nie saye buat khas untuk die..da la tak terbit kamus baru..besa la da dok umah..camna nak jumpe kengkawan kan..jom tengok mende kat bawah nie...nie la sukukata utara...saye baru jer jumpe hehehe~ Cuti2 nie banyak masa terluang tu la cuba manfaatkan cuti nie...tengok ape saye da buat..da jumpe Kamus Kedah...saye yang dok Kedah pon tak tawu lagi mendalah nie..bile da taw..wah! terUja giller...tu nak share2 kat sume orang...moh la kite belajaq sama2 nah...

PERKATAAN
SEBUTAN
MAKSUD
CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT
ghonot
[gho.not]
tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu
Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.
ghupin
[ghu.pin]
kulit kering dari luka
Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..
kecek
[ke.chek]
pujuk
Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...
seluloi
[se.lu.loi]
kerap kali
Seluloi sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...
meghelop
[me.ghe.lop]
hampir malam
Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti, dah meghelop dah nih.. pi balik kaihh..
ghona-ghoni
[gho.na]
warna-warni
Ambooii, cantiknya ghona-ghoni baju dia
ghayup
[gha.yup]
lesap sekelip mata/ terlalu laju
Ish, puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih.. kot!
ghosek
[gho.sek]
selongkar
Apa hang ni, dok ghosek laci meja aku ni..
nyuloq
[nyu.loq]
jatuh tersembam/ dibelasah teruk
Haa, ,baru dia ada akai, kena taboh sampai menyuloq.. kahaq sangat!
buloq
[bu.loq]
lapar sangat
Tak kebuloq aku nak makan masakan dia tu..
taboh
[ta.boh]
pukul/ belasah
Dengaq kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam?
ghelah
[ghe.lah]
terkoyak
Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!?
ghunaih
[ghu.naih]
cungkil/ kupil
Woi Jat! Hang dok ghunaih apa, tengok jaa dah laa..
geghek
[ge.ghek]
basikal
Setiap pagi Zainol kayuh geghek ke tempat gheja!
mod
[mot]
bawak pembonceng/ penumpang
Jat dok mod Nuri pi mana tuu...!? Sakan depa noo...
sakan
[sa.kan]
hebat/ tak sangka
Sakan jugak Jat ni.. dapat jugak dia si Nuri tu..!
sekeh
[se.keh]
luku secara sipi
Ish! Aku sekeh budak Sepol ni.. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.?!
seneghih
[se.ne.ghih]
selisih
Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.L hari tu buat tak tau aja!
Meghenin - tegang/cekang
Cth ayat: perut Chaq nampak meqhenin selepas dia makan nasik tambah yang dihidangkan kat rumah kenduri tadi
Cemuih – bosan
Cth ayat: cik putih ngan vics dah cemuih nak dengaq pak chaq dok perayat(mencurah rasa) depa hari-hari
Menyeghok - sarapan pagi
Cth ayat: pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak bekalan aku tu sebab depa tak menyeghok lagi
Menghenyeh - gatai menqhela
Cth ayat: tak habih-habih chaq dok menghenyeh kat cik putih tu
Ndoi – buaian
Cth ayat: isteri chaq selalu marah kat dia pasai dia penyegan nak hayun ndoi anak dia
cheme – pree
Cth ayat: ada team yang mendapat mata cheme pada satu pertandingan kelmarin
seneghih - berlaga sipi-sipi
Cth ayat: pintu gheta pakmid calaq sbb seneghih ngan lori aih
beghetoh - berlaga, tersentuh
Cth ayat: habih kulit dia jd gatai sbb beghetoh ngan pokok keladi blakang ghumah..
pengkaq - jalan mengengkang sikit,
Cth ayat: "korie tu, tak padan ngan kaki pengkaq, ada hati nak main bola 7 sebelah"
mandom - lembab/slow,
Cth ayat: " awat yang mandom sangat ni... tak cukup tidoq kot semalam?"
pangkin - benda yang ada 4 kaki rendah sikit drp meja, selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat atau megheloh"
cunggit - "misai,
Cth ayat: mai dok tengah sikit, satgi cunggit, hang tu dahlah badan macam gasi"
ayam piru - ayam belanda/turkey
pak/mak/anak menakan - pak/mak/anak saudara
ketoq - bekas isi bahan buangan yang selalunya diperbuat dari tin
Heliaq - sapu atau lap
Cth ayat : lepas makan jangan dok heliaq kat baju.
Kelepiaq - elakkan diri dari buat kerja.
Cth ayat : hang jangan dok kelepiaq kalau aku suruh pi kedai.
Melingkaq - maksud dia aku tak pasti tapi ayat dia lebih kurang macam ni
Cth ayat : tuu dia tengok misai tidok melingkaq macam ulaq sawa.
Baloq liat - malas
Cth ayat : heee tengok budak misai tu,dah la tidoq melingkaq,baloq liat lak tu.
Ceghin – tegak –selalu dikaitkan ngan bebulu.. bulu ghoma, rambut..
Kughuih Kiang - teramat kurus.
Cth ayat : korie tu dah la kughuih kiang,rambut pulak ceghin macam bulu landak.

kawaq - pencuri
melewaq- merayau/melilau
teqhebe - lastik
Cth ayat : kepala pengadil habih bdarah krn diteghebe oleh peyokong kedah yg tak puas ati...
cemerkap - tak cermat
megheben - mengarut
celuih - muat,padan
Hinggut - goyang
Cth ayat : "oleh kerana zickeys gayat kalau dok kat tempat tinggi.... maka dia pun hinggut pokok nyoq tersebut dengan harapan buah nyoq muda lughuh..."
meghenyut - (Korie tu tak padan ngan anak meghenyut dah, dok menghela lagi)
bincut - binjul
Cth ayat : "tu dia la... kan aku suruh tunduk, tak pasai-pasai kepala hang bincut dah teghantuk dengan alang tu"
pancat - pancit
klesen - mesin padi
segagan – sebaya
beghemba - bersaing-saing...
Cth ayat: "Kalau kayuh geghek tu jangan dok beghemba, nanti gheta belah kot belakang" mak aku pesan kat aku sambil menghulurkan bekai nasik lauk teloq goreng mata khebau berkuah toyu sebelum aku kesekolah pada pagi kelmaghin....
met ngot - lembab selembab-lembabnya....
Cth ayat: Awat la yang met ngot sangat ni.....depa dah tak sabaq dah nak ambik gambaq tuu....
Toyu - kicap
segan - malu
beghanda - serambi
mengoit - jangan dok mengoit.... satgi gambaq tak elok... kata ustad kat matbed...
kucai - kacau (orang dulu-dulu sebut kucai)
melugai - meloya
TAMBAHAN LOGHAT PERLIS :
mengkait petei = jolok petai
surat abeik = surat khabar
hang nak mulih no = hang nak mampuih ka
LOGHAT KEDAH VERSI PAKuSU AKU :
akanduri akandara = kenduri kendara
hastum = oiii
taik punai @ taik kanna = haram jadah, loklak betui
atah = bapa saudara
puluit – pulut
kasuit – kasut
kelih - perasan

LOGHAT KEDAH BIASA :
raba = pemadam
tui motor = race motor
malaih =segan, tak mau (ini selalu mengkompiuskan orang KL)
gurmit = pengasah pensil, sharpenner
tepeqheluih - kaki mat bed tepeqheluih dalam lubang...
tegelinchaq - kaki bangku tegelinchaq kat bukit hijau...(bukan caarq no)
telepaih - tertinggal - atan telepaih bas nak balik aloq setaq...
pot - tin...
peqhak - peqhak buih laa hang niii...
teqhandaih - terhantuk...
seqhoi - nasi yg whit3 masak seqhoi...
teghan - teran
seghoh = kuruih + gelap
kelam = gelap
tirih = bocoq
plantaq = tempat duduk kat belakang gerek
seghondoi = sondol/terpa
ayat:- hang jgn dok senghondoi tak tahwan hala.. satgi kot ada temingat ka.. ulaq ka…
lau ayam = reban ayam
cekendon = lembut lutut
ketayap = kepiah
ban = batas tepi sungai
aih ketoi = ais batu
ghelai = hancur
LORAT PENANG
punggah = macam musnah la kot / lingkop
chempegha = terhegeh hegeh
juah = belagak
merak buih = suka menunjuk
jogha = macam belagak gak la
sighu = penin
loghat - sibuk, penyibuk
Cth ayat: awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri..
punggai - baling,membaling
tongkoi – tongkol kayu
Cth ayat: mat bed kena punggai dengan tongkoi kayu..padan muka dia.
keleboq - lumpur
Cth ayat : ghebau pak chaq jatuh dalam keleboq kat bendang pagi tadi...
meghela - gatai,suka dok kacau orang
Cth ayat: awat yang hang dok meghela sangat ni?
lengai - mat ngot,lembab
Cth ayat : atoi ni lengai la.suruh buat gheja apa pun tak buleh...
belengaih - melekat bergetah
Cth ayat: Ish..badan aku rasa belengaih la..nak kena pi mandi plak ni.
pengkaq - kaki kenkang
Cth ayat: kaki mat din pengkaq sebab mak dia tak bedong masa kecik-kecik dulu.
heghot petot – susunan atau urutan tak sama / lintang pukang / senget
Cth ayat: Mat Dengkoi maghah kat anak penakan dia sbb susun bata heghot petot
ghelin-menjeling
Cth ayat: mamat tu gheja dok ghelin kat aku ja...minat kot?
Nghenyek – keadaan yg remuk / hancur
Nangoi – budak² mentah..


haha kawan aku time sekolah dulu suke sangat panggil budak2 junior nie "Nangoi"..time tu aku baru jer pindah Kedah.So, tataw sangat la nangoi tu ape...haha~ skunx da taw..gelak guling2 jer asenye...

p/s: sumber asal boleh click kat cnie,, saye amek dari cnie..die nie umpama sifu cek lah...tu ampa tu yang dok kat U,,kalau nak ayat awek utara..boleh la sama2 belajaq loghat kedah nie..k tu jer..chek nak habaq wat kali nie..kalo ade "words" len..kite p tulih len nah...(tu dia mentang2 da belajaq loghat utara..dan2 hang tulih lagu nie)
Ayat kat atas nie cume untuk sukasuki saje..tak berkaitan dengan yang hidup dan yang dah arwah..hehe segala silap salah mohon dimaafkan. salam =)

8 comments:

  1. fim,bru aq tau aq sebenarnya x d ilmu bahasa kedah.

    ReplyDelete
  2. hah tu la..aq pon same...ish3...xsia2 aq wat kan mendalah nie...

    ReplyDelete
  3. nie sah tadak kja dah nie..(:
    bnyak gak bhasa aku tatau.. buleyh guna ar pasneyh..

    ReplyDelete
  4. eh fiza..nie la keje manfaat n berguna untuk ampa semua...huhu..haha lepas nie boley la kite ramai2 pakat gune bahasa nie..hehe hidup utara!!.....semangat lebey pulak =.="

    ReplyDelete
  5. peh..cik pon x pernah blajaq bahasa nih~

    ReplyDelete
  6. hahaha....nie bahasa baru terungkai...tu cek nak habaq hang...pakat ramai2 blajaq bahasa nie noh...

    ReplyDelete
  7. haha...aq tak soh ko bace..tapi aq galakkan ko belajaq bahase nie..mane ar taw kowt2 ade orang kelentong ko..o ko nak bahan orang..ade modal..lalala~

    ReplyDelete

~Rakyat Jelita~