Thursday, November 11, 2010

Peminat KUCING kat luar sane: WAJIB BACE Nie!!

Salam Mukadimah,,
hari nie share ckit cerita yang saye dapat dari laman web social>>fesbuk
setelah lame menggodek2 fesbuk..
saye pon terjumpe video kisah seekor kucing yang hidupnye amat menyedihkan..
video nie diupload oleh salah seorang rakan fesbuk saye..
so, peminat kucing out there! should read this post..
sila lihat video tersebut di bawah :

"Kucing Dipotong Kaki Kerana Mencuri Ikan"

~kucing yang kesian~

Yea! amat sedih bile tengok video nie..
rase nak maki hamun pon ader ngan orang yang potong kaki kucing tu..
tade ati pewot ker!!
memang la buat salah memang patut dihukum..tapi nie binatang la...
setiap manusia mesti ade perasaaan belas kasihan..

Kat dalam Hadis n Al-Quran pon da tulis terang2..kite tak boley menzalimi binatang..
kecuali binatang yang boleh membawa kemudaratan terhadap kite..
tengok la Hadis kat bawah nie:

~sorry ta nampak sangat font kecil~

Saye juge peminat kucing..
sape tak jatuh hati tengok wajah kucing yang chomel tu...
dulu saye trauma ngan kucing n tak berape minat sangat..
sebab ade peristiwa yang berlaku time kecik2
that why la...saye takot nak pegang kucing..
tapi sepanjang hidup nie manusia boleh berubah kan..
saye mula minat kucing apabila ade someone told me yang kucing boleh bawa kite masok syurga..
Along banyak mengajar saye supaya menyanyangi kucing..
sometime ingat kucing ingat kat die..
tapi tu sume mase lalu,so jangan dikenang la yer..

okey! berbalik kepada cerita tadi..
huhu! sedihkan..
bayangkan kite tengok orang kurang upaya(OKU) jalan..
In this case : kite amek la OKU yang cacat kat kaki..
bayangkan diorang jalan camne..
tengok diorang jalan tanpa bantuan kerusi roda pon susah..
apalagi kucing kat atas nie...
same kan persamaan kedua2 nie..
kalo manusia takpe...sebab ader lagi insan yang perihatin nak bantu kite...
kalo haiwan kecil ini..sape yang nak pandang bile da takde kaki..
sedihnye cerita nie...
sungguh kejam orang yang buat tu..
Manusia akhir zaman memang da semakin kejam..
saye takot nak hidup kat luar sane..
dunia da semakin kejam kan..


No comments:

Post a Comment

~Rakyat Jelita~