Tuesday, March 15, 2011

Entry Saje2 : Perlu ke Perempuan Bergantung Kepada Lelaki?

Salam,,

Actually topik nie adelah topik saje2, Fim tak taw nak buat ape,tibe-tibe tercetus idea nie.hehe. Tengok la tajuk atas tu. Agak-agak korang la sebagai perempuan, perlu ke korang bergantung kepada lelaki even belom kawen ataw dah kawen? So, hari nie aku nak membebel sikit pasal tajuk nie.


[picture from Google]

Pade pendapat aku, ayat bergantung tu macam ikut kate hati la sama ade nak atau tak nak. Bagi aku perempuan zaman sekarang nie tak perlu la nak bergantung kepade orang lain terutamanye lelaki. Lagi pon sekarang nie,perempuan dan lelaki kan dah same taraf. Memang la islam ade kate lelaki tu sebagai pemimpin. Tapi islam juge kate setiap manusia sumenye same tarafnye kan.

Bagi aku,perempuan tak perlu bergantung sangat pade lelaki, korang pon da boleh belajar, da boleh bekerje,bukan macam zaman jahiliah tu. Bayi perempuan kene bunuh kecik2. Perempuan tak boleh belajar, bekerje, tak boleh jadi pemimpin atau sebagainya.Sekarang nie, kalo kite tengok perempuan lagi pandai dari lelaki. Bukti korang sendiri boleh tengok kat universiti2,bilangan perempuan jika dibandingkan dengan lelaki,purata pelajar perempuan mesti lebih banyak daripada pelajar lelaki kan. SEE! So, korang perempuan kat luar sane tu kenape tak yakin dengan diri sendiri yang korang juga boleh survives dalam hidup kat dunia nie. Memang setiap manusia dilahirkan berpasangan, adam dan hawa, perempuan sebagai tulang rusuk lelaki. Tapi tak perlu la melampau sangat bergantung kepade kaum Adam. Kite juge kene berdikari tunjukkan kite juge boleh seperti kaum2 Adam kat luar sane.

Kalau ikutkan sejarah famili aku, sume perempuan mostly bekerje walaupon dah kawen. Mak aku sendiri pon dah ajar aku, jangan terlalu mengharap kepada lelaki. Memang kite boleh bergantung kepade kaum2 Adam nie tapi tak salah kalau kite pon berusaha same2 untuk majukan hidup kite kan. Memang la kadang-kadang kite dengar cakap orang, selalu parents2 yang berkerje nie takde mase untuk famili, tapi tu sume depends kat individu. Korang dah tahu dah jadi parents tu pepandai la bahagikan mase untuk kerjaye dan famili. Dah tau hujung minggu tu memang untuk famili,pergi la hang out/picnic dengan famili. Jangan la pulak jadi workaholic jer. Memang nak cari duet untuk mase depan anak2,tapi ape salahnye luangkan mase sedikit dengan anak2 kan tak lame cume sekejab jer..at least curi mase sehari dari satu minggu tu.

Kalaau korang perempuan2 kat luar nie nak sangat bergantung kepade lelaki atau kaum2 Adam tu, better korang berenti jer la dari study korang. Kalau lepas kawen nanti nak masok dapur jer,buang mase jer belajar tinggi-tinggi pastu kawen masuk dapur jer. Baiknye korang amek course Culinary kalau dah macam tu. Men masak2 jer la.

Bagi aku lah ade untungnye kaum perempuan nie bekerje dan berdiri di atas kaki sendiri. Banyak la kebaikan die antaranya korang boleh ade duet sendiri,nak shopping pon da ade duet sendiri.hehehe....selain tu, korang sebagai back up apabila duet suami korang tak mencukupi. Memang la lelaki kene bagi nafkah buat isteri kan, tapi mane la taw tibe2 budget suami korang terlebih limit kan,korang nie sebagai isteri boleh la tolong same kan. Kate suami isteri kena la tolong menolong. Lagi satu, contoh la suami korang tibe2 ceraikan korang,ish tak baik betol la contoh yang nie kan. takpe aku cume bagi contoh jer. Contoh la suami korang tu ceraikan korang, time tu pulak korang memang da ade keje. So, korang takde la pening kepale sangat bile suami korang yang gile talak tu ceraikan korang. Cuba bayangkan kalau korang takde kerje tibe anak berderet2, lepas tu suami korang lesap entah ke mane, tak ker susah kalau korang takde keje? macam mane nak sara diri sendiri apeta lagi anak2 korang tu.


[picure from Google]


See! entry nie memang perancangan mase depan la. Aku bukan nak korang tak kawen ke ape,,,tapi aku cume nak nasihatkan kat perempuan kat luar tu jangan la sangat mengharap atau bergantung kepada lelaki dan kite perempuan tak perlu lah nak memilih sangat nak lelaki kaya macam mane.Korang berusaha la sendiri kan lebih bagus. Nak kaya kan diri sendiri amat digalakkan. Make sure cari dari sumber yang halal erk... hahaha

So, pendapat korang yang lain2 macam mane pulak? eh aku perlukan kritikan dari korang hehe,aku buat untuk saje2 jer,,korang2 yang membace tu jangan terase lebih eh. Aku cume bagi pandangan jer. Maaf kalau ade silap or salah.

okey selamat malam eh
:)

No comments:

Post a Comment

~Rakyat Jelita~