Saturday, October 31, 2015

Outdoor Activities : Gunung Baling

31st Oct 2015 by Northern Hikers Community

First time join group NHC, nasib depa friendly. Kami segan jugak, dengan pelat KL kami tak hilang lagi, baru setahun jagung dok Kedah. Balek Kedah pulak dok dalam umah ja, tak dan nak praktis pelat Kedah. HAHAHA

View Gunung Baling memang cantik first time, takde stamina langsung, awal-awal chek dah pancit kesian jugak sweeper yang membontoti chek dari awal hingga akhir. 





Nak p gunung nie agak konfius jugak, sebab open gate gunung baling belakang rumah orang, kira parking depan umah orang, pastu masuk kebun orang  sikit lepas tu jumpa trek tanah merah.Time kami ptu baru lepas hujan, so pepaham je la kalau dah tanah merah,asyik terjatuh je, so kene la berpaut pada akar-akar pokok atau sapa ada pocho stick tu boleh la manfaatkannya. Lepas tu kita akan jumpa check point kedua.

Macam ada gua kat sini tapi sebenarnya batu kapur ja
Yang nampak macam gua batu kapur nie, check point ke-2, disebabkan aku orang last naik check point ke-2 nak rehat lama tu jangan harap lah..depa rehat 5miniit terus di kerah naik ke check point ke-3.




Dekat check-point ke-3, kat sini bermula la acara merangkak-rangkak ala-ala spiderman. check point ke-3 ke atas semua batu kapur, so adalah wajib menggunakan glove yang dibawa. So far, aku memang suka part memanjat-manjat nie dari trekking yang memenatkan tu.



Finnaly sampai atas! Terima kasih kepada kasut yang banyak berjasa.Nah terima lah sepohon kayu!


Dari Kanan JJ dan Tikah

Pakcik mana aku taktau men interframe masuk ja

View kat puncak

Subbahanallah Cantik Ya Allah







Tu lah fimah naik lambat sangat sampai dah pacak cik Matahari tu




Sekian.

No comments:

Post a Comment

~Rakyat Jelita~